Mitä ovat huonoennusteiset syövät?

Elämme nykyisin entistä terveempinä ja entistä vanhemmiksi, vaikka syöpiä todetaankin jatkuvasti enemmän. Jotkut syövät ovat kuitenkin huonoennusteisia. Huonoennusteinen on syöpä, jonka uusiutumisen todennäköisyys tai kuoleman riski on suurempi syöpiin sairastuneisiin tai samaa syöpätyyppiä sairastaviin verrattuna. Tärkeintä on syövän löytyminen ajoissa, ennen kuin se on ehtinyt levitä. Huonoennusteisesta syövästä voi myös selviytyä.

Jotkut syövät ovat lähtökohtaisesti huonoennusteisia, mutta kaikissa syövissä on huonoennusteisia muotoja.

Tyypillisesti esimerkiksi haima-, maksa-, sappirakon syöpä sekä aivokasvaimista gliooma ovat huonoennusteisimpia syöpiä. Kuitenkin eniten kuolemia aiheuttavat naisilla rintasyöpä, haima- ja keuhkosyöpä ja miehillä keuhko-, eturauhas- sekä paksu- ja peräsuolisyöpä.

Esimerkiksi osa rintasyövistä ja eturauhassyövistä on huonoennusteisia. Rintasyöviksi tai eturauhassyöviksi kutsutaan siis erilaisia sairauksia: toisessa ääripäässä taudin hoitaminen ei aiheuta ongelmia – toisessa ääripäässä on hyvin tappavia syöpiä, jotka ovat vastustuskykyisiä kaikille tunnetuille hoitomuodoille. Syöpätapauksissa täytyy saada selville, mitkä ovat huonoennusteisia ja mitkä eivät. Lähtökohtaisesti huonoennusteinen syöpä liittyy kasvaimen perimään ja usein syöpä saattaa olla alussa oireeton, jolloin se ehtii levitä useisiin elimiin ennen kuin se huomataan. Tällöin syövän hoitomahdollisuudet ja samalla ennuste huononevat.

Huonoennusteinen syöpä on silloin, kun siihen ei ole tehoavia lääke- tai muita hoitoja. Keskeinen ongelma on, että huonoennusteisten syöpien biologinen tausta on pitkälti vielä tuntematon. Tarvitaan siis tutkimustietoa siitä, miten syöpä toimii molekyylitasolla. Näin voidaan kehittää räätälöityjä hoitoja, joilla puuttua syövän synnyn ja leviämisen kannalta keskeisiin mekanismeihin.

Tutkija Hanna Seppänen

Eri menetelmiä hyödyntävä, hyvin resursoitu tutkimus on tärkeää, sillä pienikin edistysaskel voi johtaa merkittävään hoidon tehostumiseen.

Tutkimus on tärkeä edellytys hoitojen kehittämiseksi

Etenkin huonoennusteisissa syövissä tutkimus on hyvin tärkeää. Tällä hetkellä pyritään saamaan lisää tutkimustietoa geeni- ja molekyylitutkimuksen menetelmillä sekä hyödyntämään uusinta teknologiaa ja tekoälyä parhaiden hoitojen löytämiseksi potilaille. Moniammatilliset tutkijaryhmät taistelevat huonoennusteisia syöpiä vastaan.

Ennuste esim. haima- ja maksasyövän suhteen on usein varsin huono. Haimasyövässä kuolleisuus on lähes sama kuin ilmaantuvuus. Isot ongelmat liittyvät sen myöhäiseen toteamiseen, mutta myös leikkauksen kannalta hankalaan anatomiseen sijaintiin. Tähän yritetään tutkimuksen avulla löytää ratkaisuja.

Eri menetelmiä ja lähestymistapoja hyödyntävä, hyvin resursoitu tutkimus on tärkeää, sillä pienikin edistysaskel voi johtaa merkittävään hoidon tehostumiseen ja sairastuneen ennusteen paranemiseen.

Mitä huonoennusteinen syöpä tarkoittaa sairastuneelle?

Potilaalle huonoennusteinen syöpä merkitsee suurempaa todennäköisyyttä syövän uusiutumiselle ja syöpään menehtymiselle. Tunnetasolla tieto huonoennusteisesta syövästä voi olla sairastuneelle itselleen hyvin ahdistavaa ja lamaannuttavaa. Läheisten ja terveydenhuollon ammattilaisten tuki on siksi sairastuneelle äärimmäisen tärkeää.

Lähtökohtaisesti huonoennusteisia syöpiä:

  • aivokudoksen ja selkäytimen kasvaimet, erityisesti gliooma
  • kasvaimet, jotka kiinnittyvät hankalasti ympäröiviin kudoksiin (esim. haimasyöpä)
  • periytyvät syöpätaudit ja monissa eri kudoksissa yhtä aikaa kehittyvät kasvaimet
  • hyvin harvinaiset syövät

Huonoon ennusteeseen vaikuttaa:

  • Syövän anatominen sijainti elimistössä
  • Mistä solusta syöpä on lähtöisin
  • Syöpäsolukon kasvunopeus
  • Lähettääkö primäärikasvain etäpesäkkeitä
  • Sairastuneen yleistila – miten hoidot vaikuttavat ja miten raskaita hoitoja siedetään ja tunnetaanko kyseiselle syöpätyypille hoitoja kuten lääkehoitoja
Luitko jo?

Lue lisää syövän hoidosta Kaikki syövästä -sivustolta

Useat toimijat tarjoavat vertaistukea syöpään sairastuneille. Lue lisää (aukeaa uuteen ikkunaan).

Terveellisillä elämäntavoilla on merkitystä. Lue lisää