Minun tarinani

Joonas Laurila: Juoksenko enää koskaan?

Roosa nauha -juoksun keulakuvana juoksee tänä syksynä Joonas Laurila, joka hyvin nuorena oli menettää toisen jalkansa syövälle. Perhe, ystävät ja rakkaus urheiluun pitivät toivoa yllä vaikeinakin hetkinä.

18-vuotiaana Joonas pelasi huipputasolla salibandyä. Kun vasen nilkka nyrjähti, se kuvattiin. Jalasta löytyi syöpäkasvain. Hoitovaihtoehtoja oli kaksi: joko jalan amputointi tai vaikea ja pitkä leikkaus, jonka onnistumisesta ei ollut mitään varmuutta. Joonas valitsi leikkauksen.

Toipumiseen ja kuntoutumiseen kului kaikkiaan useita vuosia – leikkauksiakin tehtiin useita. Toivoa ylläpitivät läheiset suhteet perheeseen ja ystäviin. Urheilu on aina ollut Joonakselle tärkeä osa elämää ja toipuessa kaikkein rakkaimmaksi lajiksi löytyi lopulta juoksu.

Vuosien toipumisella ja kuntoutuksella juoksijaksi

”18 – 20 -vuotiaana ihminen on vielä aika raakile. Syöpähoidot ja pitkä kuntoutus olivat myös henkisesti raskasta aikaa. Jouduin kulkemaan keppien avulla kaksi vuotta”, Joonas kertoo.

”Juokseminen ei tullut kyseeseen vuosikausiin, mutta isäni osti minulle käsipainot ja tangon, joten kotona pystyin treenaamaan ja sen avulla sain kaivattuja rutiineja arkeen – sekä kaivattuja endorfiineja. Meni 4 – 5 vuotta ennen kuin aloitin salibandyn uudelleen. Kun olin saanut itseni hyvään kuntoon, innostuin juoksemisesta. Yksin juostessani prosessoin kaikkea kokemaani.”

Juokseminen toi kaivattua vapauden tunnetta, lopulta myös perheen ja elinkeinon. Joonas toimi pitkään juoksuvalmentajana ja tapasi myös vaimonsa sitä kautta. Nykyään Joonas on juoksuvaikuttaja ja suomalaisen juoksukulttuurin puolestapuhuja. Elämän keskiössä on tärkeä tehtävä pienten lasten isänä. Leipätyö on ruoan parissa vaimon Hanna Gullichsenin kanssa.

Kiireisen perhearjen keskellä juokseminen on tärkeämpää kuin koskaan, Joonas sanoo. Hän on sanonut juoksevansa elääkseen. ”Pienten lasten isänä haluan pysyä kunnossa. En halua olla sellainen isä, joka jää vain sisälle kotiin, kun lapset urheilevat – vaan tahdon näyttää esimerkkiä liikkumalla itse.”

”Perhe tietää, että minun täytyy päästä kerran päivässä ulos juoksemaan. Se on samalla kuin meditatiivista terapiaa”, Joonas naurahtaa. Viime vuonna hän juoksi 4000 kilometriä.

”Roosa nauha -juoksulla meillä on upea mahdollisuus tehdä hyvää pyyteettömästi yhdessä”

Yhdessä juokseminen tärkeää

”Nykyään nautin yhdessä muiden kanssa juoksemisesta”, Joonas kertoo. Hän on juuri lähdössä Berliiniin juoksemaan maratonia yhdessä ystävänsä kanssa.

”Roosa nauha -juoksun keulakuvana haluan aktivoida ihmisiä juoksemaan yhdessä. Tärkeää ei ole tietty reitti tai matka. Kannustan kaikkia lähtemään ulos, nauttimaan yhdessä niistä positiivisista tuntemuksista, joita aerobisesta liikunasta syntyy. Haluan haastaa ihmisiä mukaan liikkumaan, joko juosten tai kävellen – ja lahjoittamaan Roosa nauha -keräykseen per kuljettu kilometri.”

Joonas Laurila pitää tärkeänä suomalaisen syöpätutkimuksen tukemista, jotta yhä useampi voisi selviytyä syövästä. Roosa nauha -keräyksellä tuetaan kaikkien syöpien tutkimusta Suomessa.
”Roosa nauha -juoksulla meillä on upea mahdollisuus tehdä hyvää pyyteettömästi yhdessä”, Joonas sanoo.

Toivoa kannattaa pitää yllä vaikeassakin tilanteessa

Joonas haluaa Roosa nauha -juoksulla välittää ihmisille toivoa, rohkeutta ja uskallusta. ”Juoksu pelasti minut. Se muistuttaa edelleen siitä, miten onnekas olen, kun sain pitää jalkani.”

”Nyt elän elämäni kevättä ja jalkani on paremmassa kunnossa kuin ikinä. Tämä kaikki on syöpätutkimuksen ja hyvän hoidon ansiota”, hän ajattelee.

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään.

”Mielestäni jokaisen olisi hyvä tiedostaa, että vastaan tulee sairauksia, joista voi parantua – tai ei voi parantua. Sairastaessa yhteisöllisyys on tärkeää. Miten löytää niitä positiivisia asioita ja hetkiä elämästään. Ei kannata sulkeutua yksin kotiin. Tietynlaista toivoa on aina olemassa.

Jokaisesta hetkestä voi iloita, vaikka ne olisivat miten lyhyitä tahansa”, Joonas sanoo.

Teksti: Carita Päivänen
Kuvat: Konsta Leppänen

Roosa nauha -juoksu

Tule mukaan liikkumaan hyvän asian puolesta!

Osallistuminen on helppoa: Lähde ystävän kanssa Roosa-lenkille ja lahjoita keräykseen 1€/kilometri. Liikkumisen tapa on vapaa, eli voit kävellä, juosta tai vaikka pyöräillä. Juoksuun voit osallistua missä vaan ja milloin vaan Roosa nauha -keräyksen aikana.

Jaa somessa kuva lenkin varrelta tunnisteella #roosanauha ja tägää meidät @roosanauha. Jaamme kuvia ilolla Roosa nauhan kanavissa.

Roosa nauha -juoksu on helppo tapa tukea suomalaista syöpätutkimusta ja sen voi juosta esimerkiksi syöpään sairastuneen läheisen muistoksi.

Miten voit osallistua Roosa juoksuun?

• Kutsu lenkille mukaan kaveri tai koiraystävä. Voit toki liikkua yksinkin.
• Kulje lenkki juosten, kävellen, pyöräillen – ihan miten vain!
• Voit seurata reitin pituutta esimerkiksi liikuntasovelluksen avulla. Jos esimerkiksi juokset 10 km, lahjoita 10 € Roosa nauha -keräykseen.
• Ota kuvia matkan varrelta ja jaa someen tunnisteella #Roosanauha ja tägää @Roosanauha.
• Lahjoita 1€/kuljettu km tästä tai MobilePaylla numeroon 55714.


Luitko jo?

Isänsä syövälle menettänyt Maria Veitola: ”Loppumetreillä uskalsimme puhua myös vaikeista asioita”
Marialla on joka päivä isää ikävä. Isän kuolema johti murskaavaan suruun, mutta myös syvään ymmärrykseen siitä, että rakkaus ei katoa koskaan. Roosa nauhan suunnittelija kertoo nyt elämänsä avainkokemuksista. Lue koko Marian tarina tästä.

Huippututkija Antti Rannikko on katsonut huonoennusteisia syöpiä läheltä
Kun dramaattinen kokemus leikkaussalissa pysäytti Antti Rannikon ensimmäisenä opiskeluvuonna, hän päätti tehdä osansa syövän voittamiseksi. Lue koko Antin haastattelu tästä.