Blogi

Kultainen kiitos kuuluu kaikille

Roosa nauha -tunnus on jo tuttu ja odotettu näky lokakuussa kaupoissa ja katukuvassa. Syöpäsäätiön tavoite on nujertaa syöpä ja muuttaa syöpäkuolemien tilastoja. Rikomme rajoja yhdessä: nauha kerrallaan, keräys kerrallaan ja tutkimustulos kerrallaan. Sanon usein, että korkea tornikin alkaa maasta. En epäile, ettemmekö saisi torniamme jonakin päivänä valmiiksi.

Olen saanut olla toteuttamassa Roosa nauha -keräystä kolme vuotta. Ensimmäisenä vuotena Seela Sella oli suunnitellut jo tyylikkään nauhan ja hyppäsin niin kutsutusti liikkuvaan junaan. Seelan tunnuslause, ilon ja surun kyyneleet, kolahtivat minuun kertaheitolla. Juuri näin: elämä on sekä että, eikä joko tai. Minuun teki suuren vaikutuksen Seelan kepeys, huumori,yes, can do” -asenne ja samanaikainen lujuus ja viisaus tämän kaiken alla. Roosa nauha -keräys sai kansan liikkeelle ja hurrasimme tiiminä, kun ensimmäiset keräysluvut tulivat.

Seelan vuoden tuotot myönnettiin hakemusten perusteella seuraavana vuonna Suomen syöpätutkijoille.  Syöpäsäätiön apurahalautakunta kiinnitti erityistä huomiota myös nuoriin lupaaviin tutkijoihin, nimittäin 18:sta apurahasta jopa 8 apurahaa myönnettiin nuorille lupaaville väitöskirjan tekijöille, tuleville syöpätutkijoille. Ilon ja surun kyyneleet kannattelevat vielä tänäkin päivänä apurahojen muodossa näitä tutkijoita.

Juha Tapion kanssa keräystä rakennettiin poikkeusoloissa

Vuoden 2020 Roosa nauhan suunnittelijaksi kutsuttiin valovoimainen ja ikoninen laulaja Juha Tapio. Muistan hyvin perhoset vatsassani, kun ensimmäistä kertaa puhuin laulajan kanssa puhelimessa. Ensimmäinen puhelu venyikin tunnin mittaiseksi ja jo puhelussa ideoimme, miltä nauha voisi näyttää. Vuosi oli historiallinen, sillä siirryimme rintasyövän tukemisesta kaikkien syöpien tutkimuksen tukemiseen. Ideoimme rintanauhan lisäksi rannenauhan, johon painettiin myös Juhan peukalon jälki. Peukalon jälki liittyi myös syövän periytyvyyteen ja siihen jälkeen minkä jätämme toisiimme.

Tehdään meistä maailman välittävin kansa -haaste otettiin koronavuonna sisukkaasti vastaan ja teimme yhdessä jälleen uuden keräyksen ennätyksen. Vuosi oli erikoinen, sillä ensimmäistä kertaa koko keräys rakennettiin käytännössä keittiön pöydän ääressä, villasukat jalassa. Erikoisia muistoja keräyksestä on useita, ja yksi niistä, kun kirjoitin poliisille näytettäväksi lupalappuja tiimin jäsenille ja Juhalle, jotta he saavat poistua Uudeltamaalta Roosa nauha -kuvauksiin. Muitakin hauskoja ja erityisiä muistoja syntyi vuoden aikana. Juhan vuoden ennätystuotot myönnettiin seuraavana vuonna tutkijoille: 22 apurahaa, joiden suuruus vaihteli 50 000 eurosta 450 000 euroon. Keräyksen tuotoilla jätettiin ainutlaatuinen jälki tuleville sukupolville.

Maailmanmestari rajoja rikkomassa

Vuoden 2021 keräyksen suunnittelijaksi kutsuttiin tiensä huipulle raivannut nyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström. Eva on upea esikuva rajojen rikkomisesta, rohkeudesta ja päättäväisyydestä. Keräyksen kattoteemaksi nousi: rajat, joita joudumme ylittämään. Se tarkoitti myös rajattomuutta, rajatonta ikävää syöpään menehtyneitä kohtaan ja kolikon toisella puolella rajatonta iloa syövästä selvinneille. Evan mielessä siveltimen veto muodostui kuvaamaan kaikkein parhaiten rajattomuutta. Nauhasta tuli kaunis, kuin pieni taideteos.  Rintanauhaa ja ranneketta ostettiin ennätysmäärä.

Evan vuoden kattoteema, rajojen rikkominen teemana tuntui erityiseltä myös siksi, että me Syöpäsäätiössä näemme lähietäisyydeltä, miten tutkijat rikkovat rajoja päivittäin ja tekevät sitä työkseen. Syöpätutkimuksessa etsitään uusia vastauksia, rikotaan rajoja parempia vastauksia etsiessä ja tähdätään siihen, että vastaukset auttavat lääkkeiden kehittämisessä, hoidossa ja diagnostiikassa. Tutkimustyö on hidasta, monimutkaista ja kallista. Se on raakoja pettymyksiä mutta myös juhlan arvoisia onnistumisia. Meille tavallisille ne ovat niitä hetkiä, jolloin me halaamme huojentuneena läheistämme: ”Rakas, me selvittiin. Hoito tehosi.”

Evan vuoden tuotot jaetaan tänä kuluvana vuonna apurahoina ja apurahahaku avautuu kesäkuussa 2022. Jatketaan rajojen rikkomista myös vastaisuudessa.

”On sielua vahvistavaa kokea jättävänsä jälki lapsille ja tuleville sukupolville.”

Kultainen kiitos kuuluu teille kaikille

On helpompaa rikkoa rajoja, kun on perhe, ystävät, tiimi, yhteisö ja tuki siihen mitä teet. On sielua vahvistavaa kokea jättävänsä jälki lapsille ja tuleville sukupolville. On myös hyvä muistuttaa lempeydellä itseämme, että elämään kuuluu niin ilon kuin surunkin kyyneleet.

Kiitos kautta aikojen kaikille upeille Roosa nauhan suunnittelijoille, olette kultaa. Kiitos kaikille Roosa nauha -keräyksiin osallistuneille tukijoille ja lahjoittajille – olette rakkaita. Erityiskiitos kollegoille, Roosa nauha -keräyksen kumppaneille ja Syöpäsäätiön omalle tiimilleni, olette kaikki erinomaisia ja poikkeuksellisia joukkuepelaajia. Teidän työnne tulokset loistavat pitkälle. Korkea tornikin alkaa maasta. Jatketaan sen rakentamista.

Sari Meller
Varainhankintajohtaja
Syöpäsäätiö

Kuvaaja: Eeva Anundi