Roosa nauha

”Annoin elämän viedä ja heittäydyin täysillä”

Tutkija, lääkäri Toni Seppälä ja suolistosyövän sairastanut Mervi Kaartoaho olivat molemmat suuressa roolissa viime vuoden Roosa nauha -keräyksessä. Toni on aloittanut sittemmin uudessa työtehtävässä Tampereella ja Mervistä on tullut ensimmäistä kertaa isoäiti. Mitä muuta heille kuuluu?

Suolistosyövän tutkija ja lääkäri Toni Seppälä elää jännittävää elämänvaihetta. Yhdysvalloista viime vuonna palannut Seppälä aloittaa pian uudessa tehtävässä yksilöllisen syövänhoidon kehittämisestä vastaavana ylilääkärinä ja syöpätutkimuksen professorina Tampereella.

Roosa nauha -keräyksessä vahvasti mukana ollut Seppälä on onnellinen keräyksen menestyksestä. ”Upea saavutus. Hienoa, että kampanja on onnistunut yli odotusten! Suuret kiitokset kuuluvat kaikille lahjoittajille”, mies iloitsee.

”Oli hienoa nähdä, miten positiivinen fiilis näinkin vaikean aiheen ympärille kehittyi, ja kuinka iso joukko vapaaehtoisia kantoi kortensa kekoon. Kiitos, että osoititte ja osoitatte tukenne suomalaiselle syöpätutkimukselle. Ilman teitä ja säätiöiden tukea sitä ei tässä muodossaan olisi olemassa.”

”Kiitos, että osoititte ja osoitatte tukenne suomalaiselle syöpätutkimukselle. Ilman teitä ja säätiöiden tukea sitä ei tässä muodossaan olisi olemassa.”

Mukana uteliaisuudesta ja lapsen mielellä

Parhaiten Tonin mieleen keräyksestä jäi koskettava haastattelu yhdessä suolistosyövän kokemustoimija Mervi Kaartoahon kanssa (katso tästä). Myös Mervin elämässä on tapahtunut suuria muutoksia keräyksen jälkeen, sillä hänestä on tullut suloisen poikalapsen isoäiti.

”Pari kertaa olen saanut käydä katsomassa pikkumiestä ja pusutella sekä pitää häntä sylissä, kun koronatestit on ensin tehty”, Mervi kertoo.

Myös Mervi iloitsee historiallisesta keräyspotista: ”Kuulosti aivan mahtavalle tämä summa, mikä tuli kampanjan myötä. Liikutuin ihmisten hyväntahtoisuudesta jo TTK -illassa. Kuulin myös, että ihmiset, jotka eivät yleensä osallistu mihinkään, ovat nyt osallistuneet monin tavoin, ostamalla esimerkiksi nauhoja tai erilaisia Roosa-nauha tuotteita. Osa on ryhtynyt myös kuukausilahjoittajiksi.”

Roppakaupalla huikeita kokemuksia

Oman tarinansa kertominen paljon julkisuutta saavassa keräyksessä ei ole itsestäänselvyys. Moni asia voi mietityttää ja mediaesiintymiset saattavat jännittää vietävästi. Mervi päätti osallistua keräykseen uteliaisuudesta ja lapsen mielellä. ”Annoin elämän viedä ja oli ihana heittäytyä tähän täysillä”, hän paljastaa.

Heittäytyminen kannatti.

”Osaavat ammattilaiset olivat asialla ja he suhtautuivat nöyrästi meihin maalaisiin ja sairastuneisiin. He kunnioittivat sitä mitä olen kokenut ja mistä olen selvinnyt”, Mervi kiittää. ”Annan täyden kympin kaikesta!”

”Liikutuin ihmisten hyväntahtoisuudesta.”

Nyt tukimusta jatketaan levollisin mielin

Mervi sai paljon hyvää palautetta rohkeudestaan ja esiintymisestään, ja muutamat tuttavat vuosien takaa ottivat häneen yhteyttä nähtyään Mervin julkisuudessa. Se lämmitti Mervin mieltä.

Ihanana muistona mieleen jäi myös Roosa nauha -keräyksen pressitilaisuus, kun Pirkko Mannola ja Seela Sella tulivat juttelemaan Mervin kanssa hänen esityksensä jälkeen. ”Heidän myötätuntonsa lämmitti kovasti ja koin myös myötätuntoa Pirkkoa kohtaan. Seela oli niin ihana, että teki mieli ottaa hänet syliin!”, Mervi muistelee.

Lahjoittajille Mervi haluaa antaa lopuksi erityisen kiitoksen. ”Tekin tulette joko suoraan tai välillisesti hyötymään siitä mitä annoitte, kun tutkimusta saadaan jatkaa levollisin mielin. Antaessaan saa.”


Luitko jo?

Suomalaiset rikkoivat jälleen rajoja Roosa nauha -keräyksen tukijoina. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys saavutti ennätystuloksen. Keräyksen tuotoilla tuetaan laajasti eri syöpien tutkimusta. Keräyksen teemana oli tällä kertaa suolistosyövät. Lue uutinen upeasta tuloksesta tästä.

Mitä vuoden 2021 Roosa nauha -keräyksen suunnittelijalle Eva Wahlströmille kuuluu nyt? Entä, mitä kuuluu TTK:sta tutulle ja keräyksessä vahvasti mukana olleelle Marko Keräselle? Lue heidän kuulumiset tästä.