Yleinen

Lahjoittajien tuella Roosa nauha -suurapuraha suolistosyövän tutkimukseen

Syöpäsäätiö on jakanut syöpätutkijoille apurahoina 6,5 miljoonaa euroa vuonna 2020. Merkittävä osa tutkimusrahoista kertyi Roosa nauha -lahjoituksista.

Syöpäsäätiön vuosittain saamilla lahjoitusvaroilla on tuettu jälleen monipuolisesti syövän tutkimushankkeita. Kolmasosa tämän vuoden apurahoista myönnettiin tutkimukseen, joka ei liity mihinkään erityiseen syöpätyyppiin. Eturauhassyövän ja rintasyövän tutkimushankkeille ohjautui neljännes rahoituksesta.

450 000 euron Roosa nauha -suurapurahan sai akatemiaprofessori Lauri Aaltosen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta suolistosyövän tutkimukseen. Suolistosyöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä Suomessa. Lisäksi Roosa nauha -varoista tuettiin rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimusta. Yksi suurimmista  monivuotisista apurahoista myönnettiin tutkimusjohtaja Juha Klefströmin ryhmälle levinneen rintasyövän tutkimukseen.

– Kiitämme kaikkia lahjoittajia tuesta. Lahjoitusten avulla suomalainen syöpätutkimus voi jatkua ja tuoda tuloksia meidän kaikkien hyväksi, kiittää Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors.

Syöpäsäätiön vuoden 2020 apurahat tutkijoille löytyvät täältä. 

Suurapurahalla etsitään selitystä suolistosyöpäalttiuden yleisyyteen

Akatemiaprofessori Lauri Aaltosen ryhmä Helsingin yliopistossa on tutkinut periytyvää suolistosyöpäalttiutta jo 25 vuoden ajan. Periytyvän kasvainalttiuden tunnistaminen on tuonut työkaluja syövän varhaistoteamiseen, ja samalla uutta tietoa kasvainten synnystä. Löydökset ovat hyödyttäneet riskihenkilöitä niin Suomessa kuin maailmallakin.

Aaltosen ryhmä on tunnistanut kenties estettävissä olevan ympäristötekijän, joka aiheuttaa geenimutaatioiden kertymistä suolistosyövässä ja sen esiasteissa.

-Tuore havaintomme liittyy tiettyjen bakteerien tuottaman kolibaktiini-nimisen toksiinin vaikutuksiin suoliston solujen perimään. Tämä voi osoittautua merkitykselliseksi ja yleiseksi tekijäksi syövän synnyssä, kertoo Aaltonen.

Syöpäsäätiön suurapurahan tuella Aaltonen pyrkii syvällisemmin ymmärtämään väestötasolla yleistä suolistosyöpäalttiutta. -Yhdistämme kasvaimien säätelygenomista tuotettavaa tietoa ja tietoa syöpäpotilaissa yliedustettuina olevista geenivariaatioista. Näin saamme pelkkien assosiaatioiden tilalle todellista ymmärrystä siitä, mitkä perimän vaihtelun yksityiskohdat vaikuttavat kasvainalttiuteen ja miksi, kertoo Aaltonen.