Minun tarinani

Lauri Tanskanen: ”Rakkauden teko pelasti minut kaikilla mahdollisilla tavoilla”

”Moi tyypit,

Olen elänyt poikkeustilaa nyt kolme ja puoli vuotta. Sen ajan olen elänyt elämää eteenpäin vakavan sairauden kanssa. Noihin kolmeen ja puoleen vuoteen on mahtunut kaikkea. Epätoivoa, surua, lohduttomuutta, kipua ja epävarmuutta.

Niihin on sisältynyt myös valtava määrä onnistumista, iloa, toivoa, varmuutta, selkeyttä, pysähtymistä, elämän nälkää ja rakkautta. Olen siitä kiitollinen.

Rakkauden tekojen ei tarvitse aina olla järisyttäviä, romanttisia tai suurieleisiä. Haluan kertoa teille yhdestä sellaisesta, joka on pelastunut minut kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Syyskuu! Juhlakuu! Joka päivä juhlat!

Syyskuussa 2016, kun syöpäni löytyi, tuntui että maailma loppuu.

Ensimmäinen vuosi meni shokissa ja taistellessa. Seuraavan vuoden elokuu 2017 oli erityisen vaikea. Tuntui, etten jaksa. Silloin minulle tehtiin rakkauden teko, joka on muuttanut ja värittänyt maailmani ja läpäissyt ajatteluni siitä lähtien. Vaimoni päätti, että tästä eteenpäin syyskuu on meidän perheessämme juhlakuu, motolla: ”Syyskuu! Juhlakuu! Joka päivä juhlat!”

Olin väsynyt, kipeä ja naureskelin alussa ajatukselle. ”Anna mun nyt vaan olla…”

Itsepintaisesti hän kuitenkin järjesti kotonamme joka päivä juhlat syyskuussa 2017. Juhlimme tyttäriemme kanssa mm.  Pertti Kurikan nimipäivää, Papua-Uusi-Guinean uudelleen itsenäiseksi julistamisen vuosipäivää ja sitä, että aurinko on pyöreä ja maa ollut joskus litteä. Perinteiset pizza-pitsijuhlat. Kokosimme kaikki lastenhuoneesta löytyvät my little ponyt keittiöön ja teimme niille kakun ja hyvin paljon kaikkea muuta. 

”Nyt on hyvä just nyt!”

Lauri Tanskanen

Huomasin taas odottavani seuraavaa päivää

Lapset ja vaimoni suunnittelivat juhlia päivästä toiseen hyvin pieteetillä ja monet ystävämme ja sukulaisemme liittyivät spontaanisti tai suunnitellusti eri juhlallisuuksiin ja seremonioihin kanssamme tuon syyskuun aikana.

Huomasin muutaman ensimmäisen juhlan jälkeen odottavani aina seuraavaa päivää, sitä mitä yhdessä taas keksisimme juhlan aiheeksi.

Syyskuu on nykyään minun ja lastemme lempikuukausi, jonka tulevia juhlia suunnitellaan toisinaan ympäri vuotta.

Tuosta ajasta syntyi päässäni laulu. Tein siihen Antti Kokkolan kanssa myös videon, jonka jaan myös teille täällä. Minulle tuo laulu kertoo siitä, että haluan jatkuvasti oppia suhtautumaan tilanteisiin odottamalla niistä parasta mahdollista.

Tietenkään se ei aina onnistu. Elämä syövän kanssa on välillä ihan pelkkää helvettiä. Useimmiten kuitenkin kaikkea ihan muuta.

On mahtavaa pysähtyä välillä hetkeen ja tajuta, että: nyt on hyvä just nyt! Haluan haastaa sinut, joka tätä luet, näkemään elämästä juuri ne hyvät hetket ja välillä pysähtymään niihin.

Joku voisi sanoa, että olen kuolemanvakavasti sairas. Itse sanon: ”tänään olen elossa. Suomessa syöpätutkijat ovat maailman parhaita ja syöpälääkkeiden kehitys on räjähdysmäistä. Ihmiset, jotka työskentelevät niiden piirissä keskittyvät vain niihin. Luojan kiitos, että he tekevät niin täysillä. Annan heille täyden tukeni.  Jos uskot huomiseen, anna sinäkin.

Rakkautta.”

Lauri

Näytä, että välität

Tukesi on paras lahja sairastuneille.
Avullasi maamme syöpätutkijat etsivät
ratkaisuja syövän voittamiseksi.