Sarin blogi

Roosa nauha on merkki välittämisestä

Syöpäjärjestöt selvitti ensimmäistä kertaa syöpään sairastuneiden kokemuksia siitä, miten heistä on välitetty sairauden aikana ja sen jälkeen. Kyselyyn vastasi yli tuhat sairastunutta ja melkein joka kolmas oli sairastanut syövän viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Hämmästyin joukon suuruudesta, miten moni vastanneista koki jäävänsä yksin syöpään sairastumisen aikana sekä parantumisen jälkeen. Seitsemän kymmenestä kertoi, että yksinäisyys on usein tai toisinaan läsnä omassa elämässä syövän lisäksi. Tämä on surullinen tieto ja tärkeä viesti meille kaikille. Onko minun lähelläni juuri tämä henkilö? Tulisiko minun itseni tehdä ryhtiliike ja tarttua puhelimeen tai lähestyä viestillä?  Syöpään sairastuu joka kolmas elämänsä aikana ja joka toinen tunti joku saa tietää sairastavansa syöpää. Tulosten valossa näen, että Syöpäyhdistykset ovat hyvin tarpeellisia ja potilasjärjestöjen vertaistuki on yksinäisyyttä kokeville tarpeellinen väylä tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Kyselyn mukaan välittämisen tärkeimmiksi teoiksi erottui puhe, kuuntelu, läsnäolo. Joskus juuri nämä kolme asiaa on vaikeita toteuttaa ja tarvitaan myös rohkeutta olla läsnä kun meitä tarvitaan. Toisen välittäminen vaatii myös rohkeutta. Ujon on vaikea kysyä mitä kuuluu, tulla esiin, asettua näkyväksi toiselle.

Kyselyn tuloksista voidaan päätellä myös, että miehille yhteinen tekeminen nousi hieman suuremmalle jalansijalle kuin naisille. Naisille puhe, kuuntelu ja läsnäolo koettiin parhaimpina tapoina näyttää välittämistä, vasta näiden toteutumisen jälkeen yhteiselle tekemiselle, huumorille ja käytännön avulle avautuu mahdollisuus.

Tärkeimmiksi teoiksi erottui puhe, kuuntelu, läsnäolo. Joskus juuri nämä kolme asiaa on vaikeita toteuttaa ja tarvitaan myös rohkeutta olla läsnä kun meitä tarvitaan

Mitä Roosa nauha merkitsee syöpään sairastuneelle?

Välittämiskyselyssä kysyttiin myös Roosa nauhan merkityksestä syöpään sairastuneelle tai syövästä parantuneelle. Roosa nauha takinliepeessä, Roosa nauha repun hihnassa koettiin viestinä välittämisestä ja myötätunnosta syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään kohtaan.
Muistan vielä hyvin, kun viime vuoden Roosa nauha -kampanja oli juuri alkanut ja istuin junassa takin kauluksessa uusi Roosa nauha. Vinosti vastapäätä istui nainen, katseemme kohtasivat ja katsoimme toistemme nauhoja. Hymyilimme, nyökkäsimme toisillemme ja minulle nousi pala kurkkuun. Hän ymmärtää ja välittää, ajattelin. Hän tietää. Käänsin katseeni kohti ikkunaa ja jatkoin hymyilyä liikutustani nieleskellen.

Nauha on hiljainen viesti toisillemme: Välitän vaikka en tunnekaan sinua. Kun kaksi toisilleen tuntematonta Roosa nauhan kantajaa kohtaavat toisensa koetaan sanatonta ja kaunista välittämistä, yhteenkuuluvuutta.

Kyselyssä kysyttiin yli tuhannelta vastaajalta, miksi kantaa Roosa nauhaa ja näin kysymykseen vastattiin:

”Pidän kampanjaa ja viestiä todella tärkeänä. Kannoin Roosa nauhaa myös ennen omaa sairastumistani. ”

”Olen kiitollinen, että saan olla vielä sitä kantamassa.”

”Kannan nauhaa silkasta ylpeydestä.”

”Lokakuussa se kuuluu kuun teemaan.”

”Haluan tulla nähdyksi.”

“Se on tärkeä merkki välittämisestä.”

Roosa nauha on erityinen myös miehille

Iloitsen, kun kuulen kuinka moni ostaa nauhan kannatustuotteena ja laittaa nauhan jääkaapin oveen tai autoon näkyville. Useimmat miehet ostavat nauhan kannattaakseen kotimaista syöpätutkimusta tai tekevät isomman lahjoituksen suoraan Roosa nauha -kampanjalle.
Nämä kaikki vastaukset ovat erittäin tärkeitä ja me Syöpäsäätiössä kuulemme tarkalla korvalla mitä mieltä olette kampanjan teemoista, tutkimuskohteesta ja Roosa nauha merkityksestä meille kaikille.

Roosa nauha -keräys alkaa tänä vuonna 22.9, jolloin paljastetaan tämän vuoden nauha ja sen suunnittelija. Uusia toiveita ja kyselyn tuloksia pyritään toteuttamaan jo tänä vuonna. Laita päivämäärä kalenteriisi ja käy ostamassa nauha. Toivon, että tulet yllättymään nauhasta ja ilahdut suunnittelijan viestistä positiivisesti.

Olemme tänä vuonna luoneet yhdessä jotakin uutta.

Näytä, että välität.