Roosa nauha

Seela Sella: Seuraavan Roosa nauha -suunnittelijan on hyvä tietää, että hänestä tulee ”joku”

Seela Sellan teki mieli tervehtiä jokaista vastaantulijaa, joka kantoi Roosa nauhaa takinpielessä. Seelasta tuntui, kuin hän olisi tuntenut heistä jokaisen. Kaikista upein kokemus oli kuitenkin se, että lapsenlapsi ajatteli mummin kasvot Alepan kassan myyntitelineessä nähtyään, että mummi on ”joku”!

Seela Sellan hieno vuosi Roosa nauhan suunnittelijana on takana. Huh sitä sitoutuneisuuden määrää! Kulissien taakse -kurkistuksena sanottakoon, että Seela omistautui Roosa nauha -keräykseen poikkeuksellisella tarmolla.

Näkemykselliselle näyttelijälle oli alusta pitäen selvää, että nauhan tulee olla herkkä. Kampanjassa täytyy kohdata asiat suoraan ja tosiasioita pitää katsoa silmiin. Senkin voi tosin tehdä lempeästi.

”Jos nyt saa itse sanoa suoraan, niin olen hyvin tyytyväinen nauhaan. Ihmiset ovat sanoneet, että se on kaunis ja juhlava. Se on herkkä, kuin koru”, Seela hymyilee.

Sykähdyttävimmät hetket yllättävät

Roosa nauhan ympärillä oleva yhteisöllisyys yllätti Seelan. ”Tuntui, että mehän olemme samaa porukkaa! Teki mieli moikkailla jokaista, jolla oli nauha”, Seela nauraa.

Junassa istuessaan Seelalle kävi kymmeniä kertoja siten, että joku kanssamatkustajista osoitti omaa nauhaansa kuin sanoakseen; katso, minä näytän tukeni.

Tuntemattomat ihmiset lähestyivät nauhan suunnittelijaa myös silloin, kun heillä ei ollut nauhaa rintapielessä. ”Minun Roosa nauhani on toisessa takissa”, he halusivat kertoa.

Poikkeuksellista tunnustusta tuli myös kotona.   Seelan 16-vuotias lapsenlapsi Joonatan oli Alepan kassalla nähnyt Roosa nauha -mainoksen. Poika oli kertonut kassaneidille, että tuossa on isoäitini. Myyjä ei ollut uskonut Joonatania, joka väitti vastaan: On, on! Hän on mummini!”

Kotiin tultuaan Joonatanilla oli vain yksi kysymys Seelalle: ”Oletsä muka joku, kun sun naama oli kaupan kassalla?”

” Jes! Mä olen joku!” Seela kiljahtaa. ”Se, että olen näytellyt koko ikäni ei merkinnyt mitään, mutta se, että mainostin Roosa nauhaa, oli jotain!”

”Se, että olen näytellyt koko ikäni ei merkinnyt mitään, mutta se, että mainostin Roosa nauhaa, oli jotain!”

Vuoden vaihtuminen ei hetkauta

Vuoden vaihtuessa moni herkistyy. Seela ei. ”Menee muutenkin niin vikkelään nämä vuodet”, Seela toteaa.

”Kevät vähän herkistää, kun luonnon uudelleen herääminen on niin huikeaa. Vihreän kaikki mahdolliset sävyt, auringon valo ja kaikki se voisi herkistää. Mutta ei mikään vuodenvaihde minua herkistä, varsinkaan täällä pimeydessä.”

Tulevalle Seela ei aseta mitään päämääriä, sillä jokainen päivä on yhtä tärkeä. ”Huominen päivä voi tuoda jotain ihmeellistä, taikka tämä ilta. Ei sitä tiedä mitä tunnin päästä tapahtuu”.

Vuoden 2019 sykähdyttävin hetki oli kuitenkin se, että lapsenlapsi ja hänen kaverinsa ajattelivat, että Seela on joku. ”Totta kai se sykähdyttää. Joka seuraavan Roosa nauhan suunnittelee, hänen on hyvä tietää, että hänestä tulee joku!”

Koko elämä on omistettu taiteelle

Kun Seela tuli mukaan Roosa nauha -keräykseen, hän kertoi syövän koskettaneen läheltä. Hänelle läheinen täti sairastui syöpään ja rakas mummu menehtyi siihen.

Vasta kampanjan H-hetken lähestyessä Seelan mieleen palasi myös muisto oman tyttären munuaissyövästä. Mieli oli torjunut järkyttävän tapahtumasarjan kokonaan. ”En vieläkään tiedä mitä olisi tapahtunut, jos Ilana ei olisi selvinnyt. Niin monen ihmisen elämä olisi muuttunut lopullisesti”, Seela muistelee.

Kun Roosa nauhan suunnittelija julkistettiin, lavalle noustessaan Seela muisti yhtäkkiä, että myös hänen edesmennyt miehensä Elis oli sairastanut syövän. ”Se ei ollut kuitenkaan niin dramaattista, koska Eliksellä oli virtsarakon syöpä ja ennuste oli hyvä.”

Syövästä Elis selviytyi, mutta menehtyi myöhemmin joulun alla leikkauksen yhteydessä. Seelan elämässä muuttui aivan kaikki.

”Putosin realistiseen elämään, sitä ennen olin elänyt kuin prinsessa. Elis hoiti huushollin, lapset ja teki kahta työtä. Minä pistin koko sieluni näyttelemiseen. Sain tehdä juuri sitä mitä halusin.”

Seelalla oli mies, joka antoi vaimonsa omistaa koko elämänsä taiteelle. Kiitos Elis.

Näytä, että välität.