Roosa nauha

Insamlingen Rosa bandet nådde ett rekordresultat på 5,3 miljoner till förmån för finländsk cancerforskning

I enad front deltog finländarna förra hösten i insamlingen Rosa bandet. Både privatpersoner och företag bidrog till donationspotten, som slog Toni Wirtanen och Sipe Santapukki med häpnad.

Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet anordnas till stöd för finländsk cancerforskning. Under förra hösten lyfte insamlingen fram cancer hos barn. Resultatet överträffade alla förväntningar. Insamlingen Rosa bandet gav alla tiders bästa resultat: 5,3 miljoner euro till förmån för cancerforskningen.

– I samlad trupp försökte vi skapa en lyckad kampanj tillsammans med Toni, Sipe och våra företagspartners. Vi börjar från noll varje år. Hela gänget har målmedvetet riktat blicken på att övervinna cancern, få fram nya genombrott inom forskningen och skapa lyckliga slut. Under dessa svåra tider är ett resultat som vi gemensamt uppnått en avvärjningsseger. Resultatet visar hur starkt finländarna engagerat sig för att stöda insamlingen Rosa bandet och för att besegra kampen mot cancer. Jag vill rikta ett varmt tack till varenda en som gav ett bidrag till insamlingen. I enad front klarade vi av det, kommenterar Cancerstiftelsens insamlingschef Sari Meller.

– Insamlingen Rosa bandet resulterade i att Cancerstiftelsen än en gång kan bevilja betydande stipendier till landets bästa cancerforskare i november i år, säger en glad Meller.

Med intäkterna från Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet stöder vi forskningen av samtliga cancerformer i Finland. Insamlingen inleddes den 21 september 2023 och fortsatte fram till slutet av oktober 2023. Cancerstiftelsen är Finlands mest betydande privata finansiär av cancerforskning.

Största delen av intäkterna från insamlingen kommer från försäljningen av bröstnålar och kampanjprodukter. Genom försäljningen av Rosa bandet och armbandet och samarbetspartnernas försäljning av produkter med logotypen för Rosa bandet samlade vi in cirka 2,7 miljoner euro till förmån för cancerforskningen.

”Jag vill rikta ett varmt tack till varenda en som gav ett bidrag till insamlingen. I enad front klarade vi av det!” – Sari Meller

Toni och Sipe i spetsen för vår enade front

Rosa bandet och armbandet designades av Toni Wirtanen och Sipe Santapukki, som har blivit välkända genom bandet Apulanta. De uppmanade finländarna att i bred uppslutning delta i insamlingen till förmån för cancerforskning och av kärlek till livet.

– För vår egen del vill vi rikta ett tack till alla som gett ett bidrag, samt till Cancerstiftelsen. Det var ett verkligt hedersuppdrag att designa jubileumsårets Rosa band och det förbluffande insamlingsresultatet är ett fint och konkret budskap om att människor verkligen bryr sig. I många hem fortsätter ändå kampen och hjälp behövs också i framtiden. Tack för att vi fick vara med om allt detta, säger Sipe Santapukki.

”Det var ett verkligt hedersuppdrag att designa jubileumsårets Rosa band och det förbluffande insamlingsresultatet är ett fint och konkret budskap om att människor verkligen bryr sig.” – Sipe Santapukki

 

Insamlingen Rosa bandet firar sitt 20-årsjubileum

Genom insamlingen Rosa bandet har vi samlat medel till förmån för cancerforskningen sedan år 2003, alltså redan i tjugo års tid. Med medlen från Rosa bandet främjas inte bara forskningen, utan även kostnadsfria rådgivningstjänster som erbjuds till de cancerdrabbade och deras närmaste. Från och med hösten 2020 utvidgades insamlingen och nu bidrar den till att stöda cancerforskningen på ett bredare plan. Insamlingen Rosa bandet främjar inte bara forskningen av bröstcancer, utan även forskning av andra cancertyper.

Forskningen får fortsätta tack vare donatorerna

Målet med finländsk cancerforskning är att se till att patienterna får tillgång till möjligast högklassiga behandlingar så snabbt som möjligt. Forskningen är i världsklass, men våra spetsforskares arbete överskuggas av finansieringens osäkerhet.

– Människor kan drabbas av cancer redan som barn. Vår målsättning är att utveckla effektivare behandlingsmetoder för dessa mer sällsynta cancerformer och minska på antalet dödsfall i cancer och lindra biverkningarna av sådana behandlingar. Men det krävs kontinuerligt stöd för att nya genombrott ska kunna ske. För oss forskare är donatorerna och Cancerstiftelsen oerhört viktiga bidragsgivare som håller igång den finländska cancerforskningen även i framtiden. Redan i oktober överraskades vi av hur mycket medel som samlades in under programmet Dansar med stjärnor. Men nu kan jag bara säga WOW, resultatet är ju helt otroligt – ett varmt tack till alla donatorer! säger den tacksamma cancerforskaren och professorn Merja Heinäniemi.

”edan i oktober överraskades vi av hur mycket medel som samlades in under programmet Dansar med stjärnor. Men nu kan jag bara säga WOW, resultatet är ju helt otroligt – ett varmt tack till alla donatorer!.” – Cancerforskare, professor Merja Heinäniemi

Lisätietoja:

Sari Meller
Direktör för medelanskaffning
Tel. 050 4090 550
[email protected]

Carita Päivänen
Kommunikationschef
Tel. 050 590 5415
[email protected]


Läste du redan?

Hur används donationsmedlen?
Ditt stöd har stor betydelse. Cancerstiftelsen verkar med donerade medel och finansierar finländsk cancerforskning, främjar förebyggandet av cancer och stöder de insjuknade och deras närstående. Donationsmedlen möjliggör dessa uppgifter. Läs mer.

Rosa bandets designers står i enad front av kärlek till livet
Rosa bandet 2023 hade som temat cancer hos barn. Rosa bandet har designats av Toni och Sipe, som uppmuntrar alla att komma med i vår enade front. Läs mer om insamlingen här.

Målet för forskaren i barnleukemi är att barnen ska ha hela livet framför sig
Merja Heinäniemi hade inte från början planerat att bli cancerforskare.”Jag har alltid varit intresserad av biologi, kemi och naturvetenskapliga ämnen. En viss nyfikenhet är ett karaktärsdrag som visat mig vägen inom naturvetenskaperna.” berättar Heinäniemi. Som mål har cancerforskaren att göra de tunga behandlingarna lättare. Lär mer om en cancerforskares arbetsdag.