Nyheter

Rosa bandets designers står i enad front av kärlek till livet

Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet anordnas till stöd för finländsk cancerforskning. I år är temat cancer hos barn. Genom insamlingen försöker vi samla ihop en pott på minst fyra miljoner euro till förmån för cancerforskningen. Rosa bandet har designats av Toni och Sipe, som uppmuntrar alla att komma med i vår enade front.

Med intäkterna från Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet stöder vi forskningen av samtliga cancerformer i Finland. Insamlingen börjar den 21 september och fortsätter fram till slutet av oktober månad. Cancerstiftelsen är Finlands mest betydande privata finansiär av cancerforskning.

”Under dessa tjugo år med Rosa bandet har stödet från alla privatpersoner och företag som bidragit till insamlingen varit oerhört värdefullt för oss. Tillsammans har vi nått så här långt, men vi har inte kommit i mål än. Cancern besegrar vi i enad front och vi alla hoppas på att cancerforskarna ska få fortsätta med sitt arbete”, berättar Sari Meller, som är insamlingschef vid Cancerstiftelsen.

Genom insamlingen Rosa bandet har vi samlat medel till förmån för cancerforskningen sedan år 2003. Med de insamlade medlen stöder vi inte bara cancerforskningen, utan även den kostnadsfria rådgivningstjänsten som erbjuds till cancerdrabbade och deras närmaste.

Genom insamlingen lyfter vi årligen fram olika forskningsteman för vissa typer av cancer. Forskningstemat för insamlingen år 2023 är cancer hos barn.

”Cancer hos barn berör oss djupt. Här pratar vi ju om så grundläggande saker i våra liv”, säger Toni Wirtanen

Toni och Sipe: Cancer hos barn berör oss djupt och känns fel

Årets Rosa band designades av Toni Wirtanen och Sipe Santapukki, som många känner genom bandet Apulanta. De anser att cancerforskarnas arbete är oerhört viktigt. ”Cancerforskningen görs även om vi inte själva vet att någon gör något för oss. Det arbetet är den renaste formen av osjälviskhet”, säger Sipe.

”I min egen närmaste krets har flera människor gått bort på grund av cancer. Ordet cancer låter ju ganska skrämmande och hopplöst. Alltför många fall har faktiskt lett till det allra tråkigaste slutresultatet. Cancer hos barn berör oss djupt. Här pratar vi ju om så grundläggande saker i våra liv”, säger Toni Wirtanen.

”Det känns helt enkelt fel att ett barn ska ha cancer. Insamlingen Rosa bandet kan vara den avgörande faktorn som vänder läget till en seger. I det Rosa band som vi designat ville vi ha med en liten nit som står för det avgörande slaget mot cancer”, konstaterar Sipe.

”Livet är ett ständigt uppror mot döden, tomheten och glömskan. Cancer är en oerhört orättvis attack mot livet. I kampanjen för Rosa bandet ville vi därför få in tanken om upproriskhet och en enad front, som består av kärlek, sammanhållning och hopp”, berättar Toni.

Toni och Sipe har designat bröstnålen och dessutom också det nya Rosa armbandet.

Temat är cancer hos barn

Denna höst framhäver insamlingen Rosa bandet cancer hos barn.

I Finland drabbas cirka 160 barn av cancer varje år. Ungefär en tredjedel av cancerformerna hos barn är leukemi, en tredjedel är hjärntumörer och resten utgörs av övriga sällsynta cancersjukdomar.

Till all lycka tillfrisknar största delen av de små cancerpatienterna, alltså fyra av fem barn. Genom forskning skapar vi allt bättre behandlingar för cancerdrabbade barn och ger dem samtidigt en ljusare framtid. Varje cancerdödsfall som kan förhindras har vi forskningen att tacka för.

Donatorernas stöd har enormt stor betydelse

Cancerstiftelsens donatorer gör det möjligt för Cancerstiftelsen att långsiktigt stöda finländsk cancerforskning. Målet med forskningen är att se till att patienterna får tillgång till möjligast högklassiga behandlingar så snabbt som möjligt.

Cancerforskarna arbetar för att hitta allt bättre behandlingsmetoder mot cancer hos barn. Genom forskning har man hittat lovande riktade behandlingar och nya effektiva läkemedelskombinationer exempelvis mot leukemi hos barn. Forskningen är det enda sättet att finna hjälp för de insjuknade och minska på antalet dödsfall i cancer.

Band, produkter och donationer för att bekämpa cancer

Insamlingen Rosa bandet pågår under perioden 21.9–31.10. Rosa bandet kostar 5 euro och säljs av affärerna i K-gruppen, kedjorna i S-gruppen och Lindex samt av lokala cancerföreningar runt omkring i Finland. Banden säljs både av cancerföreningarna och genom en patientorganisation som heter Bröstcancerföreningen – Europa Donna Finland.

Nyhetsprodukten Rosa armbandet saluförs i ett begränsat parti av affärerna som tillhör Kesko, S-gruppen och Lindex. Priset på armbandet är 9 euro.

 

Du kan också stöda cancerforskningen genom att köpa kampanjprodukter med logotypen för Rosa bandet. Dessutom kan du ge ett bidrag till insamlingen 

  • på nätet på adressen rosabandet.fi
  • på donationskontot FI20 2344 1800 0032 29 med referensnumret 5445 och företag använder referensnumret 54454
  • med SMS: skicka meddelandet ROOSA till numret 16499 (ditt bidrag på 10 euro debiteras i samband med din telefonräkning)
  • med MobilePay: ge ett valfritt belopp till numret 55714

 

Rosa bandet-dagen firas fredagen den 6 oktober. Välgörenhetsprogrammet ”Rosa bandet dansar med stjärnor” (Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa) sänds som en livesändning på kanalen MTV3 söndagen den 29.10 kl. 19.30.

Rosa bandet 2023

Årets Rosa band designades av Toni Wirtanen och Sipe Santapukki, som många känner genom bandet Apulanta. Bandet är gjort av jeanstyg och Toni och Sipe vill uppmuntrar alla att komma med i vår enade front.  Rosa bandet säljs av affärerna i K-gruppen, kedjorna i S-gruppen och Lindex samt av lokala cancerföreningar runt omkring i Finland.

Rosa armbandet

Toni och Sipe har designat bröstnålen och dessutom också det nya Rosa armbandet. Rosa armbandet saluförs i ett begränsat parti av affärerna som tillhör Kesko, S-gruppen och Lindex.

Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet firar sitt 20-årsjubileum i år. Vi har arbetat i enad front för livet ända sedan år 2003. Med insamlingen Rosa bandet stöder vi finländsk cancerforskning och de cancerdrabbade.

Donera

♥ Varje donation är viktig. Gör en engångsdonation på vår hemsida eller med MobilePay till numret 55714. För företag erbjuder vi som tack för donationen Rosa bandets och julinsamlingens materialpaket.

Starta en egen insamling

Kom med och starta en egen insamling eller gör en donation till någon annans insamling som stöder Rosa bandet. Du kan bjuda med familj, vänner och bekanta för att ge sin egen insats till din insamling.

Köp Rosa bandet -produkter

Du kan köpa Rosa bandet -produkter året runt. Med finns både gamla klassiker och nya favoriter.