Roosa nauha

Nya Rosa bandet-professorer ska driva cancerforskningen framåt

Stiftelsen för Finlands cancerinstitut, Cancerstiftelsen och enskilda givare har tillsammans möjliggjort två Rosa bandet-professurer för åren 2024–2026.

Juha Klefström och Tuomas Mirtti, som i början av året utsågs till Rosa bandet-forskarprofessorer, ägnar sig åt cancerforskning och åt att hitta innovativa lösningar för bättre cancerbehandlingar. En treårig professur ger en möjlighet att göra just detta. De är djupt tacksamma mot alla givare som gör långsiktig forskning möjlig.

”När forskning bedrivs i Finland kommer den i första hand finländska patienter till godo. ” – Juha Klefström

Ett arbete som kräver engagemang och hängivenhet

Toppforskaren och filosofie doktor Juha Klefström säger att Rosa bandet-professuren kommer att göra det möjligt för honom att ägna hela sin uppmärksamhet åt att slutföra sitt forskningsprojekt. Detta innebär ett treårigt forskningsprogram som syftar till att ge cancerpatienter konkreta fördelar.

I höstas hade Klefström redan bestämt sig för att lämna Finland för USA om han inte fick den finansiering han behövde för sin forskning på hemmaplan.

”Rosa bandet-professuren är en vändpunkt för mig. Den gör att jag kan koncentrera mig helt på mitt forskningsprojekt och ägna all min tillgängliga tid åt det. Det är som om jag hade fått asyl i Finland för tre år. Jag är tacksam”, säger Klefström.

”När forskning bedrivs i Finland kommer den i första hand finländska patienter till godo. Professuren förankrar oss i Finland för tre år”. Klefströms team med tjugo experter arbetar hårt för att besegra bröstcancer.

Forskningsfokus på cancerproteinet MYC

Klefströms forskargrupp har fokuserat på att studera om celldödskänslighet som orsakas av cancerproteinet MYC kan utnyttjas vid behandling av bröstcancer. Målet är att identifiera de svagheter i cancerceller som MYC orsakar och sedan utveckla läkemedelsmolekyler som siktar in sig på dessa. Siktet är inställt på revolutionerande genombrott.

Klefström hittar en slående analogi från judo: ”Vi försöker dra nytta av motståndarens styrkor och utnyttja dess svagheter. Nu vet vi redan var cancercellernas svaga punkter ligger.”

”Vi har som mål att utveckla läkemedel som kan visa sig vara effektiva vid behandling av cancer. Vi ska testa dessa läkemedel i kliniska prövningar och ta reda på hur de påverkar patienterna”, förklarar Klefström.

Iver, vurm och innovationer för cancerforskning

Cancerforskaren Tuomas Mirtti är specialläkare i patologi och arbetar som avdelningsöverläkare på HUS.
”Rosa bandet-professuren innebär en möjlighet att fortsätta med långsiktig forskning, vilket är avgörande med tanke på behandling och förebyggande av cancer”, säger Mirtti. Tack vare professuren kan Mirtti fokusera på forskningen och det kliniska arbetet på ett mer meningsfullt sätt. Forskningen till förmån för patienterna kan fortsätta och vidareutvecklas.

Den forskargrupp som Mirtti har samlat omkring sig är ett flervetenskapligt team som brinner för kampen mot cancer. Gruppen representerar olika forskningsområden och samlar ett brett spektrum av expertis, vilket är avgörande för innovation.

”Vi bedriver flerprofessionell cancerforskning. Vi är en del av vårdkedjan inom diagnostik. Cancerdiagnoser baseras till stor del på patologers arbete: vävnadsprov och mikroskopundersökningar. Den slutliga bedömningen av om en person har cancer eller inte – och vilken typ av cancer det rör sig om – bekräftas av en patolog. Patologens uppgift är att undersöka prov som ett led i diagnostik- och vårdkedjan. Som patolog analyserar jag vävnadsprov från patienter och arbetar med kliniska experter, dvs. de läkare som behandlar patienterna, och med radiologer. Diagnostik och forskning är ett samarbete”, berättar Mirtti.

Mirtti har som mål att förbättra diagnostiken och behandlingen av cancer, med särskilt fokus på prostatacancer. I sin forskning betonar han också den effektiva användningen av befintliga data och prov.
”Rosa bandet-professuren är inte bara ett akademiskt erkännande, utan också en viktig satsning på cancerforskningen. Givarnas stöd spelar en nyckelroll”, säger Mirtti.

Effekterna av hans arbete kan bli långtgående och ge hopp åt många människor som i framtiden drabbas av cancer.

“Rosa bandet-professuren är ett viktigt bidrag till cancerforskningen. Stöd från donatorer spelar en viktig roll härt.” – Tuomas Mirtti

Givarna har stor betydelse för cancerforskningen

Rosa bandet-professorerna tackar givarna för deras viktiga stöd till forskningen.
”Ett brett spektrum av finländare vill stödja forskningen. Människor tror på det vi gör. Det skapar en stark känsla av att vi måste göra en gentjänst, att vi vill bedriva cancerforskning med stor genomslagskraft och försöka hitta lösningar”, säger Klefström.

”Under Rosa bandet-insamlingens 20-åriga historia har en stark tro på finländsk cancerforskning vuxit fram. Givarnas stöd har spelat en avgörande roll i att driva forskningen framåt. Om man vill stödja högklassig finländsk cancerforskning, är Cancerstiftelsen den rätta adressen att rikta donationerna till”, poängterar Klefström.

”Varje donation är viktig, oavsett om den är liten eller stor; allt används på bästa möjliga sätt. Ett stort tack till alla givare för att ni gör det möjligt att stödja forskare och forskning”, säger Mirtti.

En framtid för cancerforskningen i Finland

För Juha Klefström symboliserar Rosa bandet-professuren hopp om nya genombrott inom cancerbehandling. Med hjälp av givarnas stöd kan Finland fortsätta med högkvalitativ cancerforskning och erbjuda nya behandlingar till cancerpatienter. Toppforskaren uppskattar risktagande.

”Givarna delar riskerna med oss. Med deras stöd kan vi främja forskningen och skapa möjligheter att testa nya läkemedel. Tillsammans gör vi viktig skillnad i kampen mot cancer”, säger Klefström.

Cancerstiftelsen vill tacka alla givare och understödjare för deras engagemang för cancerforskning och cancervård. Tillsammans kan vi se till att allt fler finländare överlever cancer.

Ursprunglig text på finska: Carita Päivänen

Fotograf: Eeva Anundi

Stiftelsen för Finlands cancerinstitut grundades 1987 för att stärka cancerforskningen och säkra forskningsmöjligheter för toppforskare. För närvarande finansierar Cancerinstitutet totalt tio cancerforskaranställningar. www.syopainstituutti.fi/tutkijan-toimet (på finska)

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys täytti 2023 20 vuotta. Olemme tehneet töitä yhtenä rintamana elämän puolesta jo vuodesta 2003. Roosa nauha -keräyksellä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta ja syöpään sairastuneita.