Yleinen

Hur kan man undvika att drabbas av cancer? Betydelsen av sunda levnadsvanor

I Finland insjuknar var tredje person i cancer i något skede av sitt liv. Cancer är framför allt en sjukdom som drabbar äldre människor och andelen cancerfall ökar stadigt i Finland. Anledningen till att cancern blir allt vanligare är inte bara att befolkningen åldras, utan också våra levnadsvanor. Genom sunda levnadsvanor kan man minska risken för att insjukna i cancer.

I allmänhet vet man inte med säkerhet varför enskilda personer insjuknar. Trots detta lönar det sig i alla fall att satsa på sunda levnadsvanor.

Rökning är den viktigaste enskilda faktorn som ökar risken för cancer. Rentav 90 procent av lungcancerfallen beror på rökning. Även andra levnadsvanor, så som sund kost, har en stor betydelse. Enligt uppskattningar kunde rentav 40 procent av cancerfallen förebyggas genom sunda levnadsvanor. Genom att äta nyttigt, hålla normal kroppsvikt och motionera samt undvika tobak och alkohol kan man minska risken att insjukna i cancer.

Kosten påverkar cancerrisken

Bra matvanor kan minska cancerrisken, dvs. om kosten innehåller mycket frukt och grönt och om man äter mångsidigt i allmänhet. Vi vet också att om man äter mycket rött kött eller köttprodukter, ökar risken för att drabbas av cancer, i synnerhet risken för tjocktarms- och ändtarmscancer.

Genom att äta grönsaker, frukt och bär samt fullkorn kan man minska cancerrisken, eftersom sådan mat innehåller bara små mängder energi och gott om hälsosamma näringsämnen, så som vitaminer, mineraler och fiber. Ett tillräckligt stort intag av kostfiber minskar risken för vissa cancerformer.

”Konsumtionen av finländska grönsaker och frukter har ökat fint under de senaste decennierna, men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå. Endast 15–20 % av den vuxna befolkningen i Finland uppnår nivån på 500 gram per dag enligt näringsrekommendationerna. Ju färggrannare tallriken är, desto sundare är maten”, säger THL:s forskningschef Satu Männistö.

För att förebygga cancer borde man äta sammanlagt högst 500 gram kött och köttprodukter per vecka. Kyckling, fisk och grönsaker är hälsosammare val. Maten kan vara sund också utan kött.
”Rött kött och köttprodukter är en utmaning i synnerhet för män. Endast 20 % av männen hamnar under rekommendationen, medan en fjärdedel av kvinnorna överskrider rekommendationen. I fråga om grönsaker vill jag också påminna om baljväxter, nötter och frön, som man ibland kan ersätta kött med”, säger Männistö.

Det lönar sig alltså att välja en mångsidig kost som innehåller gott om grönsaker och fullkorn. Man bör minska på konsumtionen av rött kött och köttprodukter, och inte heller använda alltför mycket salt. Genom att undvika maträtter som innehåller mycket energi, dvs. mycket fett eller socker, är det enklare att hålla normal vikt.

”Jag tror att alla ännu inte känner till att fetma är en riskfaktor för cancer. Det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid portionsstorlekarna, eftersom de har vuxit under årens lopp”, framhäver Männistö.
Enligt experterna kan man förebygga minst en tredjedel av de vanligaste cancerformerna genom sund kost, viktkontroll och tillräcklig motion.

Text: Carita Päivänen
Bild: Sara Lehdesmaa