Uutinen

Rosa bandet designades av ett finländskt favoritband: ”Så länge det finns hopp, finns det liv”

Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet anordnas till stöd för finländsk cancerforskning. Årets tema är olika former av lungcancer. Genom insamlingen försöker vi samla ihop en sammanlagd pott på minst 4,2 miljoner euro till förmån för cancerforskningen. Rosa bandet designades av Vesterinen Yhtyeineen, som uppmuntrar alla att komma med och ge ett bidrag till förmån för finländsk cancerforskning. Bandet har tydligt känt av vilken inverkan cancern har.

Med intäkterna från Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet stöder vi forskningen av samtliga cancerformer i Finland. Insamlingen börjar den 19 september och fortsätter fram till slutet av oktober månad. Cancerstiftelsen är Finlands mest betydande privata finansiär av cancerforskning.

Genom insamlingen Rosa bandet har vi samlat medel till förmån för cancerforskningen sedan år 2003. Med de insamlade medlen stöder vi inte bara cancerforskningen, utan även den kostnadsfria rådgivningstjänsten som erbjuds till cancerdrabbade och deras närmaste.

Genom insamlingen lyfter vi årligen fram forskningsteman för olika cancerformer. Forskningstemat för insamlingen år 2024 är olika former av lungcancer.

“Vi är stolta över att få ett band och ett armband som designats av Vesterinen Yhtyeineen. Deras kreativitet och engagemang för insamlingen Rosa bandet inspirerar oss alla och vi vill ge de cancerdrabbade och deras närmaste nytt hopp. Det är också dags att lyfta fram denna cancerform, som har en dålig prognos, och gemensamt samla medel för cancerforskningen i Finland,” säger insamlingschef Sari Meller från Cancerstiftelsen.

”När vi tillsammans sätter igång med någonting och alla bidrar med sin egen lilla bit, så kan vi få till stånd något verkligt stort.”

Vesterinen: Jag förlorade min far i lungcancer

Årets Rosa band designades av Vesterinen Yhtyeineen, med den välkända Tero Vesterinen i spetsen. Han anser att det är nödvändigt att cancerforskningen i Finland får fortsätta. ”Jag har själv förlorat min far i lungcancer. Jag vet att cancern är en elak motståndare, men jag vill låta hoppet leva. Jag tror på framtiden”, säger Tero Vesterinen.

”Fantastiskt att vi här i Finland har en sådan insamling och bedriver cancerforskning som verkligen hjälper många människor. Insamlingen Rosa bandet har enormt stor betydelse för cancerforskarna, så att de får fortsätta med sitt värdefulla arbete. Men Rosa bandet är också viktigt för alla som drabbats av cancer eller känt av den på nära håll. Nästan varenda en av oss har någon närstående eller vän som har insjuknat i cancer”, konstaterar Vesterinen.

”För mig är hoppet grunden till allt. Min tanke är att det kanske alltid finns en liten gnista hopp även i de mörkaste stunderna. När vi tillsammans sätter igång med någonting och alla bidrar med sin egen lilla bit, så kan vi få till stånd något verkligt stort”, säger Vesterinen uppmuntrande.

Vesterinen Yhtyeineen har designat bröstnålen och dessutom också det nya Rosa armbandet.

Lungcancer som tema

Denna höst framhäver insamlingen Rosa bandet olika former av lungcancer.

Lungcancer är den tredje vanligaste cancern i Finland hos både män och kvinnor. Denna cancerform förorsakar också allra flest dödsfall. Nästan 3 000 finländare insjuknar varje år i lungcancer.

Liksom många andra cancerformer är även lungcancer symptomfri i det tidiga skedet. Det är viktigt att ta sig iväg till läkarundersökningar i tid om man upptäcker symptom så som utdragen hosta, feber och övriga allmänna symptom. Det är möjligt att behandla lokal lungcancer så att patienten kan botas.

Genom forskning skapar vi allt bättre behandlingar för cancerdrabbade och ger dem samtidigt nytt hopp. Varje cancerdödsfall som kan förhindras har vi forskningen att tacka för.

Donatorernas stöd har enormt stor betydelse

Cancerstiftelsens donatorer gör det möjligt för Cancerstiftelsen att långsiktigt stöda finländsk cancerforskning. Målet med forskningen är att se till att patienterna får tillgång till möjligast högklassiga behandlingar så snabbt som möjligt.

Cancerforskarna arbetar för att hitta allt bättre behandlingsmetoder mot lungcancer. Genom forskning har man redan hittat lovande riktade behandlingar och nya effektiva läkemedelskombinationer. Forskningen är det enda sättet att finna hjälp för de insjuknade och minska på antalet dödsfall i cancer.

Band, produkter och donationer för att bekämpa cancer

Insamlingen Rosa bandet pågår under perioden 19.9–31.10. Rosa bandet och armbandet säljs av affärerna i K-gruppen, affärerna i S-gruppen och Lindex, samt av lokala cancerföreningar runt omkring i Finland. Banden säljs både av cancerföreningarna och genom en patientorganisation som heter Bröstcancerföreningen – Europa Donna Finland.

”På grund av ett mänskligt misstag har förpackningarna för årets Rosa band och Rosa armband märkts med samma streckkod. Därför är prisangivelserna olika, om man jämför vissa delar av insamlingsmaterialet med det pris man betalar vid butikskassorna. Rosa armbandet säljs undantagsvis till samma pris som Rosa bandet, dvs. för 5 euro. Om köparen vill hjälpa till mer, kan hen dessutom ge ett bidrag till insamlingen på nätet, genom ett SMS eller via MobilePay”, säger Cancerstiftelsens kommunikationschef Carita Päivänen.

Vesterinen Yhtyeineen har gjort en ny version av en av sina mest älskade framgångslåtar för insamlingen Rosa bandet. Låten Kiljut riemusta (Roosa nauha 2024) publiceras i olika musikströmningstjänster den 20.9.kl. 00.00. Musikbandet och skivbolaget Universal Music donerar intäkterna från streamingen av denna singel under tidsperioden 20.9 –31.12.2024 till Cancerstiftelsen. Låten spelas för första gången på radiokanalen Aito Iskelmä den 19.9.

Rosa bandet-dagen firas fredagen den 4.10.

Välgörenhetsprogrammet ”Rosa bandet dansar med stjärnor” (Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa) sänds som en livesändning på kanalen MTV3 söndagen den 27.10 kl. 19.30.

 

Låt hoppet leva

Med din hjälp växer sig hoppet allt större. Delta i Rosa bandet-insamlingen och donera till finsk cancerforskning.