Roosa nauha -kampanja on toimiva tapa kerätä rahaa syöpätutkimukselle

ASTRID SWAN kritisoi (HS Mielipide 12.10.2018) syöpä­tutkimuksen julkisen rahoituksen ohuutta.

Valtion rahoitus terveyden tutkimukselle yliopistosairaaloissa on laskenut 16 vuodessa 72 prosenttia. Roosa nauha -keräystä toteuttava Syöpäsäätiö kantaa suurta huolta tutkimusrahoituksen supistumisesta ja on pitänyt teemaa esillä vahvasti 70-vuotisjuhlavuotenaan.

Olemme erittäin pahoillamme Swanin keräystä koskevasta kokemuksesta. Mainontaa luodessamme olemme aina kuulleet sairastuneita. Vuoden 2018 kampanjan ydintiimissä oli syöpähoitojensa keskeltä töissä käyvä markkinoinnin ammattilainen. Mainosfilmiin osallistui lähes kymmenen syövän sairastanutta naista. Myös Syöpäsää­tiön Suomen tärkein apuraha -kampanjassa on levinnyttä syöpää sairastava nainen.

Syöpätutkimuksen rahoitta­miseen tarvitaan lahjoittajia ja Roosa nauha -keräystä. Kyselyn mukaan mieluisin tapa tukea naisten syöpien tutkimusta on arkisten tuotteiden ostaminen. Tämän ja nauhaostojen rinnalla saamme myös paljon rahalahjoituksia.
Mainoskampanja on pieni osa lokakuisen Roosa nauha -keräystä. Osana keräystä panostamme vahvasti siihen, että sairastuneiden ääni saataisiin esiin mediassa. Lisäksi käytämme paljon aikaa syöpätutkimuksen edistysaskelista kertomiseen. Viimeksi torstaina televisiossa oli tutkija, joka kehittää Roosa nauhasta saamansa miljoonan euron turvin lääkehoitoa munasarjasyöpään.

Nyt luotu keräyskonsepti on toiminut. Vuoden 2003 kolmestakymmenestätuhannesta eurosta se on kasvanut kahden miljoonan euron keräykseksi. Tänä vuonna kampanja on jo poikinut Anna Puun kasvoilla ensimmäisillä viikoillaan nauhamyynnin ennätyksen.

Lahjoitusvarat ovat konkretisoituneet esimerkiksi HER2-positiivisten potilaiden pidempänä elinikänä ja parempana elämänlaatuna, uusiutumista estävinä parempina liitännäishoitoina ja tehokkaampina biologiset alatyypit tunnistavina hoitoina. Myös mammografian seulontaikää on laajennettu kuolleisuuden alentamiseksi.

Kun mitataan rintasyövästä selviytymistä, Suomi on Euroopassa kolmen parhaan joukossa. Tämä sija vaatii valtiolta lisää rahoitusta yliopistosairaaloille.

Kiitos Astrid Swan, että pyysit lukijoita ostamaan nauhoja.

Helena Hulkko
viestintä- ja varainhankintajohtaja
Syöpäsäätiö