Roosa nauha rikkoi taas ennätyksen: 2,3 miljoonaa naisten syöpien tutkimukseen

Syöpäsäätiön Roosa nauhoja myytiin ensimmäistä kertaa yli miljoonalla eurolla vuoden 2018 keräyksessä. Nauhoista, tuotteista ja rahalahjoituksista kertyi naisten syöpien tutkimukselle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa.

– Yli 400 000 Anna Puun suunnittelemaa nauhaa siirtyi suomalaisten rintapieliin. Viime vuoden keräystulos ylittyi nyt 300 000 eurolla. Syöpäsäätiön tavoitteena on jatkuvasti kasvattaa keräystuottoa, koska terveyden tutkimuksen rahoitus yliopistosairaaloissa on laskenut 75 prosenttia 16 vuodessa.  Maamme syöpätutkimus nojaa vahvasti yksityisten säätiöiden apuun, kertoo Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Lahjoitusvarat näkyvät hoidon kehittymisenä

Lahjoitusvarat siirtyvät nopeasti eteenpäin apurahoihin. Syöpäsäätiö tukee Roosa nauha -keräyksen tuotoilla vuosittain naisten syöpien tutkimusta. Tutkimus näkyy nopeimmillaan hoidoissa jo muutaman vuoden päästä, useimmiten aikaa menee yli 10 vuotta. Tutkimuksen avulla rintasyövän varhainen toteaminen ja hoidot ovat kehittyneet monin tavoin viime kymmenen vuoden aikana.

Vuonna 2018 naisten syöpien tutkimus sai Syöpäsäätiöltä 1,6 miljoonan euron edestä apurahoja.  Apurahoja myönnettiin muun muassa sekä rintasyövän että munasarjasyövän biomarkkeritutkimukseen.

Tutkimuksen lisäksi Roosa nauha -varoilla tuetaan sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavia neuvontapalveluita 350 000 eurolla.

– Kiitämme lämpimästi jokaista nauhan tai kampanjatuotteen ostanutta ja jokaista keräykseen lahjoittanutta yksityishenkilöä ja yritystä. Vain tutkimuksella voidaan parantaa syövän hoitoa. Tavoitteemme on, ettei kenenkään tarvitse tulevaisuuden Suomessa kuolla syöpään eikä menettää läheistään syövälle. Olemme hyvin kiitollisia pääyhteistyökumppaneillemme SOK:lle, Keskolle ja Lindexille, jotka mahdollistivat nauhojen myynnin aiempaa laajemmin kautta maan, toteaa Karjalainen.

Syöpäsäätiö tukee monipuolisesti syöpätutkimusta lasten syövistä eturauhassyöpään

Roosa nauha -keräyksen rinnalla Syöpäsäätiö rahoittaa laajasti syöpätutkimusta. Syöpäsäätiön lahjoitusvaroista tuettiin 2018 muun muassa eturauhassyövän varhaisen diagnosoinnin, lasten leukemian ja vaikean aivokasvaimen tutkimusta. Yhteensä syöpätutkijat saivat Syöpäsäätiön ja Suomen Syöpäyhdistyksen 2018 apurahajaossa seitsemän miljoonaa euroa. Rintasyövän lisäksi myös miesten yleisimmän syövän, eturauhassyövän tutkimukseen ohjataan vuosittain merkittävä summa. Vuonna 2017 eturauhassyöpätutkijat saivat säätiöltä yli miljoona euroa muun muassa etäpesäkkeiden jäljittämiseen ja syövän parempaan diagnosointiin.

Kyselyn mukaan syöpätutkimukselle varoja keräävä Roosa nauha on mielikuvaltaan Suomen ykköskeräys. (Taloustutkimus: Suomi tänään 6/2018)

Lisätietoja:

Sakari Karjalainen, pääsihteeri, Syöpäsäätiö, puh: 0400 818 910 (syöpätutkimus ja Syöpäsäätiö)

Helena Hulkko, viestintä- ja varainhankintajohtaja, Syöpäsäätiö, puh: 050 582 22 11 (Roosa nauha -keräyksen toteutus)

Syöpäsäätiö on toiminut jo 70 vuotta syövän voittamiseksi  

Lahjoitusvaroin toimiva Syöpäsäätiö on merkittävin syöpätutkimuksen yksityinen rahoittaja Suomessa. Sen tavoitteena on syövän voittaminen. Säätiön saamat lahjoitukset välitetään nopeasti syöpätutkijoille vuosittaisten apurahojen muodossa. Syöpäsäätiön aloittaessa toimintansa 70 vuotta sitten 1/3 syöpään sairastuneista selvisi, nykyään 2/3 selviää.

Mitä lahjoitusvaroilla on saatu aikaan

Syöpäsäätiö on ollut Roosa nauha -keräyksellä osaltaan edistämässä rintasyöpätutkimusta Suomessa. Tutkimuksen avulla rintasyövän varhainen toteaminen ja hoidot ovat kehittyneet monin tavoin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tutkimustulokset ovat vahvistaneet muun muassa sen, että

    • seulontamammografiaa on kannattanut laajentaa Suomessa kattamaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset, jotta rintasyöpä todettaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Aikaisemmin seulottiin vain 50–59-vuotiaat suomalaisnaiset.

Tutkimuksen ansiosta:

  • potilaille voidaan nykyään suunnitella yksilöllisempiä ja tehokkaampia lääkehoitoja, kun rintasyövän biologiset alatyypit pystytään tunnistamaan.
  • rintasyövän leikkauksen jälkeiset liitännäishoidot ovat tehostuneet ja vähentävät uusiutumisen vaaraa
  • HER2-positiivisen rintasyövän kohdalla trastutsumabin ja muiden HER2-lääkkeiden käyttöönotto on pidentänyt levinnyttä rintasyöpää sairastavien elossaoloa ja parantanut elämänlaatua.
  • potilas pystytään nykyisin usein säästämään kainalon tyhjennysleikkaukselta ja siitä aiheutuvalta yläraajan turvotukselta.

Seulonnat ovat vähentäneet rintasyöpäkuolemia 1990-luvun valtakunnallisen aloituksen jälkeen 33 prosenttia niihin osallistuneilla. Vuonna 2016 seulonnoissa löydettiin peräti 2 000 rintasyöpää, mikä on lähes 70 prosenttia seulontaikäisten rintasyövistä.

Roosa nauha -varoilla on tuettu myös sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavia tukipalveluita. Keräysvaroilla on palkattu alueellisiin syöpäyhdistyksiin uusia neuvontahoitajia ja rahoitettu Syöpäjärjestöjen tarjoamaa valtakunnallista puhelinneuvontaa.

Roosa nauhan pääyhteistyökumppanit SOK ja Kesko kertovat yhteistyökumppanuudesta.