Mirka Mylläri: Kokemuksista näytelmäkirjoitukseksi – äidin ja tyttären yhteinen matka

Näyttelijä Mirka Mylläri kirjoitti näytelmän edesmenneestä äidistään. Näytelmä kertoo äidin ja tyttären yhteisestä matkasta, johon mahtuu koko tunteiden kirjo.

Kotkan kaupunginteatterin näyttelijän Mirkan äiti sairastui rintasyöpään 42-vuotiaana ja syöpä pääsi leviämään luustoon. Äiti muutti Kuopiosta viimeisiksi vuosiksi Kotkaan, jossa myös Mirka asui. Siellä hän sai vielä olla lähellä tytärtään ja lapsenlastaan.

Unelmana oma näytelmä

Mirka on aina halunnut kirjoittaa oman näytelmän, mutta aihe on vain puuttunut.

”Äitiä hoitaessa aloin nähdä tapahtumia kuin kohtauksina ja usein nauroimme asialle ja pohdimme miten tämän voisi tehdä lavalle. Äiti kannusti minua kirjoittamaan, mutta siinä vaiheessa elämää ajatus oli liian raskas, mutta jäi muhimaan. Kysyin lopulta luvan tähän ja äiti sanoi, että totta kai. Tästähän voisi olla hyötyä muillekin”, Mirka muistelee.

Vuosi 2018 oli rankka Mirkalle ja suru painoi vielä liikaa arkea. Hänen oli vaikea iloita mistään. Hän oli menettänyt molemmat vanhempansa ja tunsi itsensä turvattomaksi. Mirkan isä oli tehnyt itsemurhan jo aiemmin, sillä hänen uusi vaimonsa sairasti myös rintasyöpää, johon hän myös menehtyi. Isä ei jaksanut surra enää yksin.

”Huomasin olevani aikuisorpo. Kenelle soitan, jos hätä tulee? En voinut tarjota isovanhempia lapsilleni. En saanut olla itse kenenkään lapsi enää.”

Tunteet surun alla

Mirka kuitenkin päätti hoitaa surutyön loppuun ja alkoi käsittelemään surua psykologin kanssa. Suru toi esille myös muita tunteita: vihaa, yksinäisyyttä, katkeruutta, syyllisyyttä.

”Psykologini ehdotti myös, että kirjoittaisin kokemuksistani ja tunteistani. Silloin oivalsin, että koko näytelmä olikin valmiina jo päässäni. Menin kotiin ja kirjoitin ja kirjoitin.”

Teksti valmistui samalla kun oma surutyö otti ison harppauksen. Mirka palkkasi avukseen myös esitysdramaturgin, jotta teoksella olisi myös ulkopuoliset silmät.  Mirka tajusi, että hänellä on käsissään jotain sellaista, minä hän haluaa jakaa suurelle yleisölle.

Se matka täytyi tehdä

”Haluan että tekstini avulla ihmiset voivat saada lohtua siihen, että surusta voi päästä yli. Sitä ei voi kiertää, eikä ohittaa. Se matka täytyy tehdä. Mutta jossain vaiheessa on päästettävä irti ja elettävä omaa elämää. Haluan tuoda esiin myös sen, että elämä sairaan omaisen kanssa ei ole vain itkua ja tuskaa. Sairauteen mahtuu miljoona hyvää hetkeä ja huumoria. Kullanarvoisia muistoja nekin”, Mirka tiivistää.

Tällä hetkellä Mirkan näytelmä, Viimeinen vuosi potilas nro: Ca15-3 näytelmä on valmis teatterin lavoille. Mirka toivoo, että näytelmä voisi lopulta auttaa myös laajemmin. Kun näytelmäkirjoitus saadaan teatterin lavoille, hän haluaa lahjoittaa osan tuotoista syöpätutkimuksen hyväksi.

”Ehkä sillä tavalla saan itselleni rauhan siitä, että tästä kaikesta seurasi myös jotain hyvää”, hän lopettaa.

Edelleen liian moni meistä menettää rakkaimpansa syövälle. Sinä voit tehdä lahjoituksen naisten syöpien tutkimukselle täällä, jotta tulevaisuudessa saisimme pitää läheiset ihmiset vierellämme mahdollisimman pitkään.